Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam posuere varius magna, ut accumsan quam pretium vel. Duis ornare felis

Hirtenstraße 19, 10178 Berlin, Germany
(+44) 871.075.0336
ouroffice@cortex.com
 

Muziekschatten

“Een veilige cloud-omgeving vormt de basis voor het digitaal ontsluiten van deze collectie!”

Vraag: digitalisering bladmuziekarchief

Het project Muziekschatten is het grootste digitaliseringsproject wat betreft bladmuziek in Nederland ooit! Dankzij een subsidie van het Ministerie van OCW krijgt het bladmuziekarchief van de Stichting Omroep Muziek (SOM) een nieuwe toekomst.

 

Office Extensions verzorgt de cloud-opslag van een selectie van de ruim 4,5 kilometer bladmuziek uit de kelders van de SOM.

Oplossing:

Cloud opslag

Cloud beveiliging

Alle oplossingen

Een veilige cloud-omgeving als vertrekpunt

“De Stichting Omroep Muziek (SOM) beheert het complete bladmuziekarchief van de voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep in Hilversum. De SOM heeft een mooie subsidie in de wacht gesleept om een deel van de collectie muziekstukken die voor de omroepensembles zijn gecomponeerd, te digitaliseren. Office Extensions heeft voor ons een online-omgeving ingericht waar we de gedigitaliseerde stukken veilig kunnen opslaan en van waaruit ze toegankelijk worden gemaakt voor de website. Het veilig kunnen opslaan van het archief in de cloud vormt de basis van dit project.”

Marjon van Schendel, projectmanager Muziekschatten

De uitdaging: de opslag en controle van tienduizenden bestanden

“Het project Muziekschatten bestaat uit verschillende trajecten. Er moet een selectie gemaakt worden uit alle titels die in de kelder liggen opgeslagen – álles digitaliseren is haast onmogelijk. Dit wordt gedaan door mensen met verstand van muziek en kennis van de historie van de omroep. De geselecteerde bladmuziek wordt vervolgens gedigitaliseerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Dan komt Office Extensions in beeld. Allereerst doen zij een kwaliteits-check op de aangeleverde bestanden. Klopt het bestandsformaat? Zitten er geen lege pagina’s tussen? Vervolgens krijgt ieder stuk een eigen plekje in de speciaal voor dit project ingerichte cloud-omgeving. Van daaruit worden de stukken toegankelijk voor de website en kan iedereen nu het repertoire van bijvoorbeeld  The Skymasters en de orkesten van Paul Godwin tevoorschijn toveren!”

Vertrouwen in expertise

Bij de start van het project was een van de belangrijkste vraagstukken hoe het materiaal op te slaan en te beveiligen. Zodoende kwam Office Extensions al direct bij de start van dit project in beeld. Office Extensions is al jaren ICT-leverancier van SOM dus het contact was snel gelegd.

Marjon vertelt verder: “Natuurlijk heb ik ook een andere partij uitgenodigd om een voorstel te doen. De keuze voor Office Extensions was echter snel gemaakt: los van de expertise van het bedrijf en de individuele mensen, was met name het persoonlijke contact heel prettig. Zij wisten ons heel helder in onze taal uit te leggen wat er wanneer moest gebeuren. Dat gaf vertrouwen. Bij het opstarten van het project was er regelmatig contact over welke keuzes er gemaakt moesten worden bij het inrichten van de cloud-omgeving. Nu loop het eigenlijk helemaal vanzelf! Wij hebben er geen omkijken naar en weten dat onze stukken in veilige handen zijn.”

“Het werk van Office Extensions vormt een belangrijke basis. En die basis heeft het ontsluiten van deze historisch zo interessante omroepcollectie mogelijk gemaakt!’’

– Marjon van Schendel, projectmanager Muziekschatten

“Zo kunnen wij ons richten op andere zaken”

“Omdat het soepel en geautomatiseerd loopt, hebben wij alle ruimte om ons te richten op andere zaken. We hebben natuurlijk heel hard gewerkt aan het ontwikkelen van de website, maar bijvoorbeeld ook flink onderhandeld met uitgevers en andere rechthebbenden om het gedigitaliseerde werk beschikbaar te mogen stellen. En we zijn ook druk met het leggen van contacten met andere archieven om verschillende bronnen bijeen te brengen.”

“Wat ons fantastisch lijkt, is het kunnen koppelen van de digitale bladmuziek met geluidsopnames. We zijn mogelijkheden aan het onderzoeken om een koppeling te maken met de 7 miljoen tracks die Muziekweb beschikbaar heeft én met het Instituut voor Beeld en Geluid. Gaaf hè?”

Nominatie “Digital Preservation Award 2018”

“Heel bijzonder: ons project is genomineerd voor de “Digital Preservation Award 2018” in de categorie ‘Most Outstanding Digital Preservation Initiative in Commerce, Industry and the Third sector‘, ondersteund door het Open Data Institute. De uitreiking hiervoor vindt plaats op de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid op 29 november 2018. Heel spannend! Het zou een mooi eerbetoon zijn aan al ons harde werken.” *

“Natuurlijk, er zijn heel veel partijen betrokken bij Muziekschatten, maar ieder radartje is onmisbaar. Het werk van Office Extensions vormt een belangrijke basis. En die basis heeft het ontsluiten van deze historisch zo interessante omroepcollectie mogelijk gemaakt!”

 

Bekijk hier de website van Muziekschatten: www.muziekschatten.nl.

* Update: het project heeft de prijs helaas niet gewonnen… Niettemin is de nominatie een prachtige erkenning!

Benieuwd naar een cloud-oplossing op maat?
Neem dan contact op: 033 888 1980.
Ons team staat graag voor je klaar.
Neem contact op

T.033-8881980